
In dit artikel geeft een geluidsadviseur je 5 tips om het meest uit het geluid tijdens video calls te halen. Leer de akoestiek op je werkplek te optimaliseren en te vergaderen als een pro!
Wist je dat de akoestiek op je werkplek een grote invloed heeft op je effectiviteit, energie en concentratie? Aan de keukentafel werken terwijl de postbode aanbelt, je kinderen die thuiskomen van school en je ‘collega huisgenoot’ die door jouw concentratiemomentje heen staat te tetteren. Video calls via Zoom, Teams of Skype. Dit zijn allemaal elementen die invloed hebben op de hoeveelheid werk die jij verzet op een dag en bepalen met welk humeur jij je werkdag afsluit. Lees in dit artikel 5 tips van onze geluidsexpert om het geluid tijdens video calls te verbeteren.
1. Kies een vaste werkplek
Of je nu in een appartement of een woonhuis werkt, zorg ervoor dat je goed nadenkt over de plek waar je gaat zitten/staan werken. Wat zijn je eisen en wensen voor een fijne werkplek? Schrijf als eerste een lijstje op met je punten, loop daarna eens rond en geef elke kamer een beoordeling. Is het misschien verstandig die rommelkamer op zolder toch eens op te ruimen en in te richten? Besteedt hier voldoende tijd aan, zorg voor een ruimte die je kan aanpassen tot jouw vaste werkplek. Want alles wat jouw baas je op kantoor niet gunt kan je hier gaan compenseren. De laatste stap is om eerlijk te zijn tegen jezelf en die spot te claimen!
2. Verbeter de akoestiek op je werkplek
Een kleine ruimte heeft van nature minder volume en daardoor ontstaat er minder nagalm dan een in een grote ruimte. In een kleine ruimte is het dus eenvoudiger om rust te creëren dan een grote. Over het algemeen is een ruimte met weinig stoorgeluid en een redelijke hoeveelheid geluidsdempende meubels een aangename werkruimte voor een lange werkdag met video calls. Bijvoorbeeld een vloerkleed, een (gevulde) boekenkast of gestoffeerde bank/leesstoel brengen rust in een kleine kamer. Planten en lampen verhogen de sfeer, maar hebben geen significante uitwerking op de akoestiek in de ruimte. Heb je een ruim budget en heb je een specifiek design in gedachte? Een geluidsadviseur kan je helpen om je werkruimte te isoleren en de nagalm in je kamer te verbeteren.
3. Kies de beste apparatuur voor video calls
Zo je zit. Koffie, thee, limonade erbij. Tijd voor de eerste video conference van je dag.
Ken je dat? Klinkt je ene collega tijdens de video call alsof ze in een badkamer zit te bellen terwijl de ander veel beter te verstaan is? Dat is de slechte akoestiek van je collega’s ruimte die de microfoon doorgeeft aan jouw laptop. De spraakverstaanbaarheid daalt tot een niveau dat het je moeite kost om het gesprek te volgen en je geen zin meer hebt in de rest van de call, laat staan je werkdag.
Zorg voor een oortje met een microfoon die dicht bij je mond komt. Dit maximaliseert het directe geluid en minimaliseert de invloed van de (slechte) ruimte-akoestiek. De standaard oordopjes die je bij de meeste telefoons krijgt zijn hier prima geschikt voor. Als je liever een draadloos alternatief draagt, raad ik je aan een headset met microfoon te kopen. Het ziet er ‘niet zo sexy’ uit maar het wordt niet voor niets gebruikt in callcenters. Het is fijn om één oor vrij te houden zodat er nog wat geluid tijdens de video calls te horen is. Zelf gebruik ik de Plantronics Voyager 5200 UC, dat is zo’n oortje die je vaak ziet bij taxichauffeurs.

De voordelen van mijn headset:
- Dit oortje beschikt over een bluetooth dongle zodat hij draadloos op je laptop is aan te sluiten.
- Doordat je twee apparaten tegelijkertijd kunt verbinden, kun je switchen tussen je video call op je laptop en een telefoongesprek op je telefoon.
- Er zit technologie in die omgevingsgeluid uit je stem filtert, meer hierover in tip 4.
- Het heeft een ultiem draagcomfort, je voelt hem al snel niet meer zitten.
Ik raad ‘HiFi koptelefoons’ zoals een JBL, Sony of Beats by Dre af. Deze koptelefoons zijn heerlijk om muziek te luisteren maar kunnen je sneller vermoeien als je er lang mee moet bellen. Dit in tegenstelling tot oortjes, die zijn vooral actief in de frequenties die je nodig hebt om stemmen goed te verstaan. Hierdoor worden ongewenste signalen uit het signaal gefilterd, dit scheelt je oren een hoop werk. De microfoons op HiFi koptelefoons zijn meestal van slechte kwaliteit en niet in de buurt van je mond gepositioneerd.
4. Gebruik slimme software
Er zijn ook apps die je computer helpen om de geluidskwaliteit van je gesprek te verbeteren. Deze apps werken net als de noise cancelling die je tegenkomt op koptelefoons. Door gebruik te maken van slimme algoritmes kunnen deze programma’s met AI (Artificial Intelligence) je stem herkennen in het signaal en deze isoleren door achtergrondgeluid weg te filteren. Een bekend voorbeeld van zo’n app is Krisp: voor thuisgebruik gratis, voor een klein bedrag kunnen professionals een abonnement met extra functies afsluiten. Zelf ben ik liever van het voorkomen dan genezen, ik raad aan te investeren in het voorkomen van achtergrondgeluid en goede apparatuur.
Extra tip: programma’s zoals Zoom, Teams en Skype comprimeren het audio signaal zodat er zo min mogelijk data nodig is om het signaal over internet te sturen. Zo kun je zonder vertraging met elkaar praten. Wanneer het internetsignaal zwak is zal het audiosignaal verder gecomprimeerd worden en kwaliteit verliezen. Leg een sterk wifi-netwerk aan, of gebruik de ouderwetse internetkabel, deze zal je het minst in de steek laten.
5. Houd je oren fit
Je oren kunnen moe worden! Zorg ervoor dat je op tijd pauze neemt en je oren tot rust laat komen. Dit doe je door even een rondje buiten te gaan lopen of een raam open te zetten zodat je oren zich opnieuw kunnen aanpassen aan een natuurlijke omgeving. Wat studio-professionals al lang weten is dat je oren moe worden van geconcentreerd luisteren. Dit heet in het Engels ‘listener fatigue’ of ‘ear fatigue’ en kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs een verminderd bewustzijn. Genoeg reden om dit te voorkomen tijdens je werkdag.
Als je al deze tips hebt doorlopen zal je aan het eind van je werkdag minder energie hebben verspild. Daardoor werk je effectiever, raak je minder vermoeid en heb je meer grip op je werkdag.
Achtergrondinformatie
Wist je dat geluid tijdens video calls ten minste 8 stappen aflegt tussen zender en ontvanger? Door invloed uit te oefenen op deze stappen kun je het kwaliteitsverlies van je gesprek minimaliseren. In onderstaande afbeelding en opsomming zijn deze stappen weergegeven;

- Je collega praat
- Haar stem klinkt in de ruimte waar ze zit te werken
- De microfoon vangt de stem en de reflecties uit de ruimte op
- De computer zet de audio (A) om in een digitaal (D) signaal (A/D conversie)
- Het audio signaal wordt gecomprimeerd en verstuurt via een netwerk (wifi en internet) naar de ontvangende computers
- De ontvangende computer zet de data terug om naar een audiosignaal (D/A conversie)
- De speaker zendt het geluid de ruimte van de ontvanger in.
- Je collega hoort het geluid uit de laptop en de reflecties ervan in haar eigen ruimte.
Samenvatting van de tips:
- zoek een rustige plek in huis te zoeken met weinig stoorgeluid
- optimaliseer de ruimte-akoestiek op je werkplek
- help je computer het directe stemgeluid op te nemen zonder reflecties en galm op te nemen en elimineert de akoestiek van je luisterruimte
- installeer audiosoftware voor wanneer je niet over een headset beschikt; de extra tip zorgt voor een minimale comprimering bij het versturen van het signaal
- helpt je om vermoeidheid te voorkomen en je oren bij te laten komen na een periode van intensieve concentratie
Comments (4)
Beste Mark, interessant artikel, heel waardevol! Voor telefoneren gebruik ik een Plantronics Voyager Legend, daar ben ik heel tevreden over. Zou ik die ook voor video calls kunnen gebruiken?
Ik doe nu heel weinig video calls omdat het meestal slecht te verstaan is. Wellicht heb ik de oplossing al op tafel liggen?
Dag Rob,
In de gebruiksaanwijzing staat op blz 5 hoe het mogelijk is om de Plantronics Voyager Legend te verbinden met een tweede apparaat (zie link hieronder). Daarvoor moet je wel over een computer beschikken met bluetooth-functie. Een laptop heeft dit vaak wel, een desktop computer minder vaak. Met een ‘bleutooth dongle’ (Google of zoeken bij Coolblue) voeg je bluetooth toe aan je computer.
Op een Windows machine ga je naar start>instellingen>apparaten>Bluetooth en andere apparaten.
Hier kan je connectie maken met je headset. Vervolgens selecteer je de Plantronics in de software waarmee je video calls doet. Let er hierbij op dat je zowel het oortje als de microfoon selecteert.
Succes!
https://www.poly.com/content/dam/plantronics/documents-and-guides/user-guides/voyager-legend-ug-nl.pdf
Heel interessante artikels die ik aandachtig heb gelezen.
Ik heb begrepen dat 10dB waargenomen wordt als een verdubbeling van het geluid.
Maar ik denk niet dat er ergens een formule staat.
Als men voor een bepaald glasraam aangeeft dat het het geluid van buiten met 35dB reduceerd, en voor een ander type raamraam met 42dB. Dit is 7dB verschil tussen de beide ramen.
Hoeveel % zal het tweede raam het geluid meer reduceren?
Bedankt voor je reactie Herman,
In ons blog ‘Wat is een decibel’ staat het volgende:
Een verdubbeling van het geluidniveau bedraagt 3 dB. Het verschil tussen 0 en 3 dB is een stuk kleiner dan het verschil tussen 100 en 103 dB. Naarmate je hoger in de puntentelling komt is er steeds meer energie nodig om het getal weer te laten verdubbelen.
Hierop voortbordurend:
35*2=38 dB
35*4=41 dB
35*8=44 dB
35*5=42 dB
Een raam van 42 dB houdt dus 5x zoveel energie tegen dan een raam van 35 dB. In de praktijk zou ik dit loslaten en kijken naar de beleving. Een verbetering van 7 dB is duidelijk hoorbaar, waarbij een verschil van 10 dB als de helft wordt ervaren door je gehoor.
Tips:
1. Zorg voor glas die verschillen in dikte tussen de twee platen (bijvoorbeeld 5-12-7). Dit zorgt ervoor dat de resonantiepunten (lekken) van beide platen verschillen. Dit geeft een betere geluidswering dan twee platen van dezelfde dikte.
2. Kijk ook goed naar het type bron dat je wil weren, gaat het om stemmen op straat RAstem (hoogfrequent) of vliegverkeer RAvlieg (laagfrequent). Een goede glasleverancier kan je hieraan helpen.