
Een geluidsniveau meten kan iedereen! Zolang je weet waar je op moet letten. We kijken naar een “geluid-uitstralende-bron” en proberen op een juiste manier het niveau te meten en verslag uit te brengen. Geen geluidsmeter? Check ons vorige blog!
Voorbereiding
Je analyseert geluid op twee manieren, de technische analyse en de kwalitatieve. De technische laat zich uitdrukken in getallen, de kwalitatieve in geromantiseerde omschrijvingen. Het helpt om de situatie te herinneren in geuren en kleuren, hoe meer romantiek de situatie heeft in je herinnering, des te meer weet je er achteraf nog van (Leestip: Joshua Foer – Het geheugenpaleis). Een onervaren persoon trekt z’n meeste conclusies achteraf, bij het analyseren van de meting. Een expert trekt zijn (of haar!) conclusies al voor de meting is begonnen of tijdens het meten.
Er is een aanleiding nodig om een geluidmeting uit te voeren. Voor ‘geluidgekkies’ is de drempel om een geluid te analyseren vrij laag, voor de meeste normale mensen hoog. Soms is de herkomst van het geluid bekend en soms ben je er juist naar op zoek. Hoe dan ook, neem je tijd om bekend te raken met de situatie, loop er even rond en praat met eventuele betrokkenen of lees wat achtergrondinformatie.
De geluidsmeting
Maak een plan, wat en waar ga je meten. Heb je controle over de bron? Als in, kan je hem harder of zachter zetten?
- Het belangrijkste is dat je op ieder meetpunt één meting doet met de bron hoorbaar aan en dominant aanwezig.
- Daarna doe je één meting met de bron uit of afwezig, zodat je een referentie hebt van het achtergrondgeluid.*
- Het liefst herhaal je dit proces twee keer zodat je aantoont dat het herhaalbaar is (een voorwaarde voor goed onderzoek).
*Zit er geen knop op de bron? Loop dan weg naar een plek waar je het niet meer hoort, of sluit desnoods de stroom af. Als je geluidmetingen uitvoert moet je improviseren als ‘MacGuyver’.
Voer altijd metingen uit op verschillende afstanden van de bron. Doe een set metingen zo goed als tegen de bron aan; dan op een kleine afstand; dan op een gemiddelde afstand; grote afstand… Op deze manier krijg je een goed beeld hoe het geluid zich gedraagt wanneer je van de bron af beweegt. Loop indien mogelijk altijd in rechte lijnen weg van de bron.
Verslaglegging
En dan de belangrijkste; schrijf alles, ja echt alles op wat van invloed kan zijn op de meting en de analyse ervan. Wat je zoal waarneemt en opschrijft tijdens een geluidmeting:
- Alles over de bron van het geluid: het karakter, hoe klinkt het (vergeet die romantiek niet), afmetingen, ligging/locatie
- Maak foto’s en video’s van de bron en de omgeving
- Omschrijf waar je stond te meten: op welke afstand van de bron, hoe hoog stond je, wat stond er om je heen en hoever stond je daar vanaf, met welke apparatuur heb je gemeten
Analyse
Zolang je een serieuze waarneming doet van het geluid en alles netjes documenteert, kan je zonder al te veel kennis van zaken best een goed beeld schetsen van een geluid. Toch is het vaak lastig om de getallen in context te plaatsen.
In een eerste reactie zou je misschien zeggen dat een geluidniveau van 100 dB(A) best hard is. Maar als de context mist zegt dit geluidniveau niet zoveel. Zie je het wezenlijke verschil in de volgende twee situaties?
- Op 10 cm afstand van een luidspreker thuis meet ik 100 dB(A)
- Op 25 meter van een festivalpodium meet ik 100 dB(A)
Leave a Reply